Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2011 14:01 - Златото: благороден метал и инвестиция
Автор: bgzlato Категория: Бизнес   
Прочетен: 1662 Коментари: 0 Гласове:
2



Злато е било намирано от хората много преди Христа, но е интересно да се спомене, че първата документирана находка е от 1799 година в Северна Каролина, в Съединените Щати. Тогава, неизвестният още Конрад Рийд намерил във фермата си голяма буца злато от 8 кг, но трябвало да изминат цели 3 години, докато местен бижутер му обясни, че тази буца всъщност е доста ценна. Конрад и баща му продали златото на безценица, но скоро разбрали грешката си. Те продължили да търсят още от благородния метал във фермата си и така открили първата златна мина в страната.

 

От много години златото привлича инвеститорите и търсачите на силни усещания. Не случайно има цял един период в историята на Съединените Щати, известен като „златната треска“.  Факт е, че най-големи са залежите на злато под океаните. Счита се, че там има над десет милиарда тона злато, което обаче няма как да бъде добито и може би това е за добро. В Космоса също има много злато, но то също не може да бъде добито поне на този етап.

 

Благородният метал с жълт цвят е много ковък и лесно податлив на обработка.  Освен това, той е неразрушим, тоест голяма част от златото намерено някога, продължава да бъде използвано и обработвано и днес. Освен, че е особено привлекателно за дамите, златото има и много други интересни свойства. То се използва както в медицината и модата, така и при сателитите, в елекрониката и дори при направата на прозорци със златно покритие, което задържа топлината в сградите през зимата и я отразява през лятото.  

 

Сред другите благородни метали, които се използват в бижутерията освен златото, са паладия, платината и среброто.  Тези метали се използват като различни добавки в сплави, както и в различни декоративни изделия. Чистото количество скъпоценни метали в бижутерството се нарича проба и се смята като грам в един килограм. Чистотата на благородните метали пък се измерва в карати и се използва при сплавите от злато и платина.

 

Хората, които искат да съхранят парите си в тези несигурни времена и са се насочили към благородните метали, имат възможност да закупят и така нареченото инвестиционно злато. Този тип злато е 24 карата, продава се със сертификат, доказващ произхода му и идва под формата на златни монети или кюлчета. И ако монети се секат от почти всяка държава, то златни кюлчета се произвеждат от  четири лицензирани производители в света, така познатите Metalor и Argor-Heraeus, Pamp и Valcambi, като са базирани в Швейцария



Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzlato
Категория: Бизнес
Прочетен: 13923
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930